WŁÓKNA MIĘŚNIOWE W BIEGANIU
Pod względem fizjologicznym można podzielić na czerwone i białe.
Włókna czerwone ( wolno- kurczliwe ) mają większą wytrzymałość, ale mniejszą moc.
Włókna białe ( szybko- kurczliwe ) są mniej wytrzymałe, ale mogę wytworzyć więcej siły.
Osoby mające przewagę włókien czerwonych, wolniej się męczą i mogą startować w biegach długodystansowych.
A biegacze z przewagą włókien białych sprawdzą się w sprintach i również na siłowni.
Podamy przykład na dwóch moich podopiecznych.
Szymon Winiarski (rekord życiowy na 800 m 01:59:85) jest typem zawodnikiem szybkościowym, a Sławek Sarna jest typem zawodnikiem wytrzymałościowym.
Szymon ma dużą masę mięśniową więc on bardziej się sprawdzi się na krótszych dystansach, dzięki sile a jak siła to i jest szybkość. I raczej u Szymona jest dominacja włókien szybkokurczliwych.
Sławek ma mniejszą masę mięśniową to o wiele lepiej sprawdza się w bieganiu długodystansowym. Dzięki temu, że ma mniejszą masę mięśniową. Osiąga bardzo dobre wyniki na dłuższych dystansach. Jak wiadomo mięśnie tlenu też potrzebują. A w bieganiu długich i ultra długich dystansów jest mega ważny aspekt absorpcji tlenu oraz lepsza zdolność wykorzystania tkanki tłuszczowej jako paliwo do biegania. Raczej u Sławka będzie dominacja włókien wolnokurczliwych.
Nieco inaczej jest u dzieci które zaczynają przygodę z bieganiem.
Podczas truchtu dziecko które zaczyna biegać może zwiększyć także szybkość gdyż u tak młodych
istotek włókna wolnokurczliwe jednak jeszcze nie są wytrzymałe, w którymś momencie pracę zastępują włókna szybkokurczliwe.
Z praktycznej strony jednak najlepszym sposobem rozwijania formy u dzieci będzie bieganie bardzo krótkich a szybkich odcinków w formie różnych zabaw i konkursów. Większość dzieci nie lubi po prostu truchtać.
Jeśli chcesz zostać moich zawodnikiem zapraszam do kontaktu.
mail: marcinwitkowski1985@gmail.com